Muzej Vodnjan – palača Bettica

Palača, izgrađena negdje u 14. st., postaje vlasništvo obitelji Bettica u 16. st. Obitelj Bettica, za koju se pretpostavlja da je u Italiju stigla iz Španjolske u 12. stoljeću pod lažnim imenom, postaje moćna i bogata obitelj. Ukoliko je to tako, vjerojatno prezime obitelji potječe od mjesta Boetica u današnjoj španjolskoj pokrajini Andaluziji. Zbog sličnog naziva, obitelj Beticca stavlja u svoj obiteljski grb i biljku betoniku.

Palaca-Bettica vod

U 16. st. obitelj dobiva u Veroni plemićki naslov. Osim toga, dodijeljen im je i veliki posjed u Istri, na području današnje Betige pokraj Barbarige. Obitelj se prvi put spominje u matičnim knjigama Vodnjana 1559. godine. Prije negoli što se nastanjuju u palači Bettica, borave u drugim vodnjanskim palačama, neke obnavljaju, a na njima se i danas nalazi grb ove obitelji. Tek naknadno postaju vlasnici gotičke palače.

U drugoj polovici 19.st. te početkom 20.st. ova je lijepa zgrada izložena promjenama vlasnika, ali i svim mogućim i nemogućim pregradnjama, etažiranju stanova, prenamjeni prostora u prizemlju. Prvi dašak spasa palači daje potomak obitelji Bettica, Alberto Bettica iz Torina. U doba Italije (godine 1931.), Alberto stiže u Vodnjan na proslavu 600. godišnjice uspostave mletačke vlasti. Iduće godine uspijeva otkupiti dio zgrade, a u kupoprodajnom ugovoru je navedeno da je zgrada postala zaštićenim spomenikom kulture.

Nakon dugogodišnjeg rada, dovršena je restauracija i adaptacija Palače Bettica u Vodnjanu. Time su stvoreni uvjeti za ostvarenje dugogodišnje želje mještane Vodnjana za prezentacijom njihove materijalne memorije.

Palaca-Bettica vod-2

Svečano otvorenje palače Bettica, održalo se 29. studenog 2008. godine. Tijekom obnove palače, na drugom katu su otkriveni ostaci renesansnog zidnog oslika. Restauratorskim zahvatom prezentirani su svi sačuvani dijelovi, a jednako su tretirani i pronađeni ostaci povijesne žbuke.

U prizemlju su izloženi arheološki nalazi pronađeni u ranosrednjovjekovnim sakralnim objektima u okolici Gurana – crkvi Sv. Šimuna i velikoj trobrodnoj bazilici, te ostaci iz istog razdoblja također pronađeni u okolici Gurana, u crkvi Sv. Cecilije i Sv. Severine.

Na prvom katu je postavljena vrijedna zbirka slika  koju je u Veneciji sakupio slikar Gaetano Gresler te ostavio Gradu Vodnjanu 1818. godine. Radi se o ukupno 19 slika, uglavnom profane tematike (mrtva priroda, portret, bitka) iz razdoblja 17. i 18. stoljeća.

Drugi kat  je  posvećen samoj palači (povijest, tijek radova na rekonstrukciji), budućem Muzeju Grada Vodnjana i građanima koji su nam poklonili vrijedne predmete.

Palaca-Bettica vod-3

tel. 052 535 953

e-mail: info@vodnjan.hr

 

RADNO VRIJEME / ULAZ SLOBODAN

Ponedjeljak 10-12 h
Utorak 10-12 h i 19-21 h
Srijeda 10-12 h
Četvrtak 10-12 h i 19-21 h
Petak 10-12 h
Subota 10-12 h i 19-21 h
AKO VAM SE SVIDIO NAŠ PORTAL –  Podržite nas donacijom za kavu  🙂
AKO VAM SE SVIDIO NAŠ PORTAL –  Podržite nas donacijom za kavu  🙂