Site icon Vodnjanski đir

Vijenci za pale žrtve u Maloj Gajani

Sedamdeset i četiri godine prošle su od stradanja sela Gajana u Drugom svjetskom ratu kada su u noći s 26. na 27. siječnja 1944. godine jake njemačke snage napale partizansko selo iz pravca Vodnjana i Cukrića. Nijemci su na mjestu ubili 15 mještana, a potom su spalili selo.

Tada je poginulo 42 mještana, a 20 ih je odvedeno u logore – 10 žena i 10 muškaraca. Od žena se njih devet vratilo u Gajanu, a od muškaraca samo jedan. Svih se tih događaja prisjetio pred brojnima okupljenima u subotu u Gajani kod spomen-obilježja palim borcima i žrtvama fašističkog terora predsjednik vodnjanskog Saveza antifašističkih boraca Anton Ferlin, voditelj ovogodišnje komemoracije.

Svečanost je otvorio duo Magnolija sa skladbom na roženicama.

Nakon “Lijepe naše” i Krasne zemlje”, himne koju su otpjevali članovi Mješovitog zbora Zajednice Talijana Vodnjan i članovi zbora KUD-a Matko Brajša Rašan, te minute šutnje i polaganja vijenaca uz zvukove roženice, manifestaciju su svojim recitacijama na hrvatskom i talijanskom jeziku obogatili i učenici vodnjanske škole.

Vijence na spomenik žrtvama u tom mjestu položili su predstavnici županijskog i Vodnjanskog Saveza boraca i antifašista, te predstavnici grada Vodnjan – Dignano,  Filip Macan i Moris Ivančić .

U prigodnoj svečanosti pod vodstvom Antona Frlina koji je u to doba imao tek 10 godina i sam bio svijedok stravičnog zločina, čule su se i prigodne pjesme u izvedbi zbora Matko Brajša Rašan iz Pule i Mješovitog zbora Zajednice Talijana Vodnjan.

Po završetku svečanosti nastavljeno je zajedničko druženje u Domu mladih u Vodnjanu uz nezaobilazni vojnički fažol.

Vodnjanski đir


AKO VAM SE SVIDIO NAŠ PORTAL –  Podržite nas donacijom za kavu  🙂
AKO VAM SE SVIDIO NAŠ PORTAL –  Podržite nas donacijom za kavu  🙂
Exit mobile version