Site icon Vodnjanski đir

32. IZDANJE MEĐUNARODNE JEDRILIČARSKE REGATE SVETI NIKOLA I 3. MEMORIJAL VLADIMIR BARBIĆ

foto: JK Vega

Rekordni broj pretprijava u čak dvije klase, po prvi puta stižu jedriličari iz Velike Britanije

Krajem tjedna, odmah nakon dana zaštite pomoraca, Svetog Nikole, u Puli započinje 32. Međunarodna jedriličarska regata Sveti Nikola i 3. memorijal Vladimir Barbić.

Više od 640 jedriličara i jedriličarki natjecat će se u pulskom akvatoriju za pojedinačne nagrade, i ekipnu nagradu memorijala za najbolje plasirani klub.

Organizatori najavljuju spektakl, jer je ove godine rekordan broj predprijava u olimpijskoj klasi za žene, ILCA 6, njih čak 74. Rekord u ovoj klasi postavljen je u predpandemijskoj 2019, kad je nastupilo 68 ILCA-i 6. U najmasovnijoj klasi Optimist prijavljeno je 444 jedriličara u dobi 7 do 15 godina, što je za 30ak više od rekordne 2017. kad ih je nastupilo 412.

Ukupno je prijavljeno 641 takmičar iz 19 nacija, a po prvi puta stižu i jedriličari iz Velike Britanije.

To je najpoznatija regata u Hrvatskoj, a nakon prestižne tršćanske Barcolane i najmnogobrojnija regata u ovom dijelu Europe. Regatu početkom prosinca tradicionalno organizira jedriličarski klub Vega. Regata se jedri u doba godine kad u srednjoj i sjevernoj Europi počinje skijaška sezona, pa se oni kojima je more draže od snijega spuštaju na Jadran kako bi odmjerili snage s međunarodnom konkurencijom. Sveti Nikola je kvalifikacijska regata za hrvatske, i neke strane ljestvice u kadetskim i juniorskim klasama, dok se u olimpijskim klasama boduje za međunarodnu ljestvicu. Regate se održava pod pokroviteljstvom Grada Pule.

U najbrojnijoj klasi Optimisti, nastupit će i puljanka Ema Grabar, brončana s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, koja od ovog mjeseca jedri za kostrenski Galeb. Od domaćih predstavnika najviše se očekuje od Une Krivić, Tonke Kostelić i Alberta Lebinca u konkurenciji do 12 godina.

U klasi ILCA 4 domaći jedriličar Tristan Tol jedrit će svoju oproštajnu regatu u klasi u o kojoj je i aktualni prvak Hrvatske.

Regata službeno počinje u četvrtak 7. prosinca kad su na rasporedu prijave i registracija, jedri se od petka do nedjelje, svaki dan su na rasporedu po 3 jedrenja. Regata će se odvijati na dva regatna polja. Regatno polje “Alfa”, za Optimiste bit će pozicionirano ispred Lungomara, dok će najbolji pogled na regatno polje klasa ILCA, “Beta”, biti sa Svete stijene. Budući da su ovo doba godine dani kratki, važno je što ranije ujutro krenuti s programom, a regatni odbor u postavljanju kursa za jedrenje mora biti izuzetno efikasan i odlučan.

Najveća vrijednost ove regate su ljudi koji je organiziraju, veliki stroj u kojem svaki kotačić ima svoje mjesto, i svatko doprinosi na svoj način. U organizaciju je uključeno oko 200-tinjak volontera članova kluba, sudaca na moru i kopnu, članova prijateljskih klubova, simpatizera, roditelja, nonića koji svi rade kao jedno. Svatko doprinosi u svojoj domeni, a sve zajedno čini na kraju dugogodišnju tradiciju i regatu na koju se svi rado vraćaju,” rekao nam je Ted Weidlich, voditelj regatnog polja za klase ILCA, tajnik JK Vege i osoba koja nije propustila niti jedno izdanje Svetog Nikole.

Trenutna prognoza za vrijeme trajanja regate je jaka bura uz kišu, tzv. škura bura. “Iskusniji jedriličari i organizatori prisjetit će se 1999. godine kad nas je škura bura ulovila na moru. Tada sam jedrio u laser radialu (današnja ILCA 6 op.a.), bili smo na najudaljenijem dijelu polja, regatni odbor je odmah prekinuo jedrenje i pozvao sve jedrilice da se vrate na kopno, a trenere i ostalo osoblje da pomognu onima u nevolji. Većina jedriličara se samostalno vratila na kopno, no oni manji i neiskusniji zatražili su pomoć. Suci su prihvatili jedriličare i jedra u svoj gumenjak, a njihove jedrilice ostavili da plutaju. Prioritet je, naravno bila sigurnost osoba. Nakon što su svi jedriličari bili na sigurnom, krenulo u spašavanje opreme. Srećom, bila je bura koja nosi sve dalje od obale, tako da su jedrilice pronađene, bez oštećenja i uspješno vraćene vlasnicima,” prisjeća se Goran Pamić, dopredsjenik Vege i bivši uspješni jedriličar.

Podjela nagrada predviđena je u nedjelju 10.12. u 18 sati u prostorijama Jedriličarskog kluba Vega. Nagrada Memorijal Vladimir Barbić, u spomen na prerano preminulog predsjednika, dugogodišnjeg člana klub i jednog od začetnika ova regate, dodjeljuje se najboljoj ekipi.

I ove godine, nagrađujemo vjernost naših gostiju bogatim nagradama, novu jedrilicu klase Optimist, i novi jarbol klase ILCA dobit će najsretniji klubovi, a u bubanj ulaze svi koji su nastupili s minimalno 4 takmičara. Iz Vege se zahvaljuju Gradu Puli ostalim sponzorima, bez kojih ova regata ne bi bila moguća.


AKO VAM SE SVIDIO NAŠ PORTAL –  Podržite nas donacijom za kavu  🙂
AKO VAM SE SVIDIO NAŠ PORTAL –  Podržite nas donacijom za kavu  🙂
Exit mobile version